Uima-allas

Tässä meiltä useiten kysyttyjä kysymyksiä

Uima-altaan hankinta saattaa herättää kysymyksiä. Täältä löydät usein kysyttyjä kysymyksiä Helmi uima-altaan hankkimiseen ja asennukseen liittyen.

Lupakäytäntö

Pihauima-altaan rakentaminen saattaa vaatia rakennus- tai toimenpideluvan. Saatat myös tarvita naapureiden suostumuksen.

Koska kuntien väliset käytännöt vaihtelevat suuresti, on viisainta kysyä asiaa aina suoraan oman kunnan rakennusvalvontaviranomaisilta.

Perustukset

Jokaisen uima-altaan mukana asiakas saa tarkat asennus- ja käyttöohjeet, joiden avulla altaan asentaminen ja käyttöönotto sujuu jouhevasti.

Helmi-altaat upotetaan maahan. Asennuskuopan leveyden ja pituuden on hyvä olla vähintään noin 50 cm altaan mittaa suuremmat. Näin jää riittävästi tilaa eristeille ja soratäytölle. Altaan upotussyvyyden tulisi olla noin 1 metri. Tämän lisäksi syvyyteen on varattava tilaa mursketäytölle ja eristykselle.

Tyypillinen mursketäytön paksuus on noin 20 cm raekoon ollessa 0-32 mm. Murskekerros tulee aina tiivistää maantiivistäjällä huolellisesti. Uima-altaan kuopan pohjan tulee olla suora, vinous näkyy helposti altaan veden pinnassa. Murskekerroksessa tulee olla salaojat tai varmistua muuten, ettei vesi pääse kerääntymään altaan alle.

Uima-altaan pohjan alle tulee aina asentaa suora yhtenäinen eristekerros. Altaan sivuissa olevien pystyjäykisteiden alla tulee olla hyvä tuki altaalle. Suosittelemme altaan eristämistä myös sivuilta ja pintaeristeiden asentamista, jottei routa pääse altaan alle. Mikäli uima-allasta tulevaisuudessa lämmitetään, säästetään lämmitysenergian tarpeessa hyvin tehdyn eristyksen ansiosta merkittävästi.

Asiakkaidemme toivomuksesta meillä on nykyisin myös mahdollisuus toimittaa erikoistilauksesta kaikki mallistomme uima-altaat itsekantavina, jolloin allasta ei tarvitse upottaa maahan.

 

Kuva perustuksista  
Toimitus

Helmi-allas toimitetaan kokonaisena altaana suoraan tehtaalta. Tontilla se lasketaan suoraan autosta asennusohjeiden mukaan valmisteltuun asennuskuoppaan.

Allaspakettiin kuuluu itse altaan lisäksi suodatinlaitteisto kokonaisuudessaan, altaan valot sekä perushoitovälineet. Kaikki nämä toimitetaan samassa toimituksessa altaan kanssa.


Laitteisto

Nykyaikaiset uima-allassuodattimet ovat kvartsihiekkasuodattimia, joissa suodattavana aineena on tarkkuusseulottu kvartsihiekka.  Uutuutena hiekan tilalle on myös saatavissa kierrätyslasista valmistettua lasimursketta.

Suodatinlaitteet toimivat 230 V sähköllä. Suodatinlaitteisto tulee asentaa mahdollisimman lähelle uima-allasta, jotta vältytään putkiston aiheuttamilta tehonhäviöiltä. Suodatuksessa pumppu imee veden uima-altaan pinnasta pintakaivon kautta ja suodatettu vesi johdetaan puhdistuksen jälkeen takaisin altaan tulosuuttimille.  Suodattimeen kerääntynyt lika poistetaan huuhtelemalla suodatin kerran viikossa, jolloin altaasta poistuu huuhteluvettä veden laadusta riippuen 200 – 800 litraa. Kvartsihiekka vaihdetaan noin 5 vuoden välein.

Helmi-laitetila on kovamuovista valmistettu oma laatikko suodatinlaitetta varten. Laitetila voidaan upottaa kokonaan maahan ja sijoittaa esimerkiksi terassin alle. Helmi-laitetilalla varustettu uima-allas voidaan toimittaa laitteisto asennettuna.

Mahdollisesti lisävarusteena hankittu vastavirtalaite vaatii oman tilansa, joka on yleensä kiinni kiinteästi uima-altaassa.

 

Kuva laitteistosta

 

Käyttökustannukset

Uima-altaan käyttökustannukset riippuvat monesta muuttuvasta tekijästä. Uimaveden lämpötila, altaan koko, valittu lämmitystapa, altaan paikka, ilman lämpötila, mahdollinen kate tai peitto, asennuksen yhteydessä tehdyt eristystyöt ja sähkön hinta vaikuttavat kaikki kustannuksiin. 

Esimerkissämme asiakkaallamme on Helmi 630 -allas, joka on eristetty ohjeiden mukaisesti. Asiakas pitää uima-altaan veden noin 28 asteen lämpöisenä, ja allas on peitetty peitteellä, kun allasta ei käytetä. Asiakas käyttää allasta toukokuun alusta lokakuun loppuun eli 6 kuukautta. Allasta lämmitetään vesi-ilmalämpöpumpulla. Asiakkaan todelliset kustannukset kaudessa ovat olleet:

  •                 kemikaalit n. 120 €
  •                 lämmityskulut n. 300 €

 

Koska muuttuvia tekijöitä on paljon, emme voi kuitenkaan vastata kustannuksista. Esimerkki antaa kuitenkin suuntaviivat käyttökustannuksille.

 

Helmi-allas talvella

Helmi-altaat ovat suunniteltu Suomessa, ja niiden suunnittelussa on heti alusta lähtien otettu huomioon Suomen talven haastavat olosuhteet. Uima-altaasta ei poisteta vettä kokonaan, vaan vettä poistetaan vain sen verran, että altaan putkisto saadaan täysin tyhjäksi. Uima-altaaseen saa siis jäädä reilu kerros vettä, joka jäätyy altaan pohjalle. Jää ei vahingoita talven aikana uima-allasta. Keväällä uima-allas puhdistetaan ja altaaseen lisätään vettä, ja veden puhdistuksen jälkeen uima-allas on taas käyttökunnossa.

Uima-altaan mukana tulevien yksityiskohtaisten hoito-ohjeiden avulla niin altaan laittaminen talviteloille kuin sen käyttöönotto taas keväällä on helppoa ja vaivatonta.

Allasta voi myös käyttää läpi vuoden.

Ota yhteyttä, niin kerromme miten!

 

Helmi-altaan hoitaminen

Helmi-lasikuitualtaat ovat helppohoitoisia, ja jotta uima-altaan hoitamisesta tulisi koko perheen mukava harrastus, olemme koonneet tähän muutamia tärkeitä perusasioita uimaveden pitämiseksi kirkkaana ja miellyttävänä altaan käyttäjille.

Uimaveden tulee täyttää seuraavat vaatimukset:

  • uimavedessä ei saa olla haitallisia bakteereita
  • vedessä ei saa esiintyä levää
  • vesi ei saa olla myrkyllistä eikä ärsyttää uimareita
  • vesi ei saa vaurioittaa allasta, laitteita tai putkistoa
  • hyvälaatuinen uimavesi ei haise

Uima-altaan suodatinlaitteistolla saadaan vedestä poistettua mekaaniset epäpuhtaudet, kuten esimerkiksi hiukset ja pöly. Suodatinlaitteisto ei kuitenkaan pysty poistamaan kaikkia uima-altaaseen joutuvia epäpuhtauksia. Tästä johtuen uima-altaan pohjalle kertyy likaa. Nämä epäpuhtaudet poistetaan imuroimalla altaan pohja joko manuaalisella imurilla tai allasrobotilla. Vedestä on hyvä myös poistaa haavilla suuret roskat ja lehdet.

Pelkkä mekaanisten epäpuhtauksien poistaminen uimavedestä ei riitä. Uimaveden desinfioinnilla saadaan vesi vapaaksi haitallisista bakteereista. Veden desinfioiminen kloorilla on hyvä ja luotettavaksi todettu tapa pitää uimavesi puhtaana. Lisäksi on pidettävä huolta, että veteen ei pääse syntymään levää.

Altaan käyttöönotto talven jälkeen käy myös helposti.

 

Peitteet ja katteet

Altaan peittämisestä ja kattamisesta päätettäessä kannattaa harkita tarkkaan oma tarve. Onko perheessä lapsia, joiden turvallisuus on otettava huomioon? Aiotaanko allasta lämmittää? Haluatko pidentää uimakautta keväällä ja syksyllä? Millaisella paikalla uima-allas on? Onko lähiympäristössä paljon roskaavia kasveja ja puita? Koko kokonaisuuden ulkonäkö?

Kauttamme saat apua näihin pohdintoihin sekä tilattua niin kelluvat peitteet, turvapeitteet kuin myös allaskatteet.

Lue lisää katteista täältä

Lue lisää peitteistä täältä

Hyödyllisiä videoita liittyen Helmi-altaisiin

Helmi V2-altaan laskeminen autosta
Helmi 830 toimitus
Helmi-altaan haaveilua
Allasrobotti puhdistamassa Helmi uima-allasta
Suodatinhiekan vaihto
Pumppu ja putket paikoilleen