Uima-allas

Tässä meiltä usein kysyttyjä kysymyksiä

Uima-altaan hankinta herättää varmasti paljon kysymyksiä. Tähän olemme koonneet meiltä usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia liittyen Helmi uima-altaan hankkimiseen ja asennukseen.

Lupakäytäntö

Tämä on yksi meille useimmin esitetyistä kysymyksistä. Olisi mukava, jos voisimme antaa kaikille saman vastauksen, mutta näin ei valitettavasti ole. Pihauima-altaan rakentaminen saattaa vaatia rakennus- tai toimenpideluvan. Saatat myös tarvita naapureiden suostumuksen.
Koska Suomessa kuntien väliset käytännöt vaihtelevat todella suuresti, on viisainta kysyä asiaa aina suoraan oman kunnan rakennusvalvontaviranomaisilta. Heillä on aina ajankohtaisin tieto, miten kunta asiaan suhtautuu. Samalla on hyvä kysyä, onko heillä jotain erityisvaatimuksia altaan taikka allaskatteen suhteen. Voi olla, että esimerkiksi altaan huuhteluveden johtaminen taikka allaskatteen korkeus on hyvinkin tarkasti määritelty. Mutta soitto kunnan rakennusviranomaisille antaa selvyyden kaikkiin näihin kysymyksiin. Ja meidän kokemuksemme mukaan ei ole vielä löytynyt kuntaa, jossa uima-allas pihalla ei onnistuisi.

Perustukset

Jokaisen uima-altaan mukana asiakas saa tarkat asennus- ja käyttöohjeet, joiden avulla altaan asentaminen ja käyttöönotto sujuu jouhevasti. Toimitamme myös jo tilausvahvistuksen yhteydessä altaan ostajan muistilistan, joka varmasti auttaa allasprojektissasi.
Helmi-altaat upotetaan pääsääntöisesti maahan. Asennuskuopan leveyden ja pituuden on hyvä olla vähintään noin 50 cm altaan mittaa suuremmat. Näin jää riittävästi tilaa eristeille ja soratäytölle. Altaan upotussyvyyden tulisi olla vähintään noin 1 metri. Tämän lisäksi syvyyteen on varattava tilaa mursketäytölle ja eristykselle.
Tyypillinen mursketäytön paksuus on noin 20 cm raekoon ollessa 0-32 mm. Murskekerros tulee aina tiivistää maantiivistäjällä huolellisesti. Uima-altaan kuopan pohjan tulee olla aivan suora, vinous näkyy helposti altaan veden pinnassa. Murskekerroksessa tulee olla salaojat tai varmistua muuten siitä, ettei vesi pääse kerääntymään altaan alle.
Uima-altaan pohjan alle tulee aina asentaa suora yhtenäinen eristekerros. Altaan sivuissa olevien pystyjäykisteiden alla tulee olla hyvä tuki altaalle. Tämä tarkoittaa sitä, että pystyjäykisteiden kohdalle asennetaan esimerkiksi aivan tavalliset puutarhabetonilaatat. Tilausvahvistuksen mukana saat meiltä altaan pystyjäykisteiden mittakuvan, jonka mukaan voit valmistella asennuspaikan valmiiksi ennen kuin allas tulee tontille. Suosittelemme altaan eristämistä myös sivuilta ja pintaeristeiden asentamista, jottei routa pääse altaan alle. Mikäli uima-allasta tulevaisuudessa lämmitetään, säästetään lämmitysenergian tarpeessa merkittävästi asennusvaiheessa hyvin tehdyn eristyksen ansiosta.
Asiakkaidemme toivomuksesta meillä on nykyisin myös mahdollisuus toimittaa erikoistilauksesta kaikki mallistomme uima-altaat itsekantavina, jolloin allasta ei tarvitse upottaa maahan. Itsekantavat altaat tulee aina tyhjentää vedestä talveksi.

Kuva Helmi uima-altaan perustuksista.

Toimitus

Helmi uima-altaan hankinta ja toimitus.
Helmi uima-altaan hankinta ja toimitus. Allaspakettiin kuuluu itse altaan lisäksi suodatinlaitteisto kokonaisuudessaan, altaan valot sekä perushoitovälineet.

Helmi-allas toimitetaan aina kokonaisena altaana suoraan tehtaaltamme Porvoosta. Tontilla se lasketaan suoraan autosta asennusohjeiden mukaisesti valmisteltuun asennuskuoppaan. Jotta altaan asennus olisi mahdollisimman sujuvaa, vaivatonta ja nopeaa, kannattaa altaan toimitus ottaa sellaiseen ajankohtaan, jolloin tontilla kaikki on valmista altaan vastaanottamiseen. Koska me teemme jokaisen Helmi-altaan asiakkaan toivomusten mukaisesti, voimme myös esiasentaa ja putkittaa altaan tehtaalla valmiiksi . Meillä on myös hyvin joustava toimitusaikataulu, joten yhdessä saamme varmasti toimituksen ja asennuksen sujumaan kitkatta.

Helmi uima-allaspakettiin kuuluu suodatinlaitteisto.

Allaspakettiin kuuluu itse altaan lisäksi erittäin korkealaatuinen itävaltalainen suodatinlaitteisto kokonaisuudessaan, altaan valot sekä perushoitovälineet ja lisäksi altaan käyttöönottoa varten aloituskemikaalit. Kaikki nämä toimitetaan samassa toimituksessa altaan kanssa. Altaan valojen paikat määrittelet sinä, ja halutessasi altaan vakiovalot voidaan vaihtaa väriä vaihtaviin ja allasvalojen määränkin voit muuttaa mieleiseksesi.

Helmi uima-allas toimitetaan kokonaisena.
Helmi-toimitus-2

Laitteisto

Nykyaikaiset uima-allassuodattimet ovat kvartsihiekkasuodattimia, joissa suodattavana aineena on tarkkuusseulottu kvartsihiekka.  Uutuutena hiekan tilalle on myös saatavissa kierrätyslasista valmistettua lasimursketta. Kvartsihiekka vaihdetaan noin 5 vuoden välein. Lasimurskeen vaihtoväli on huomattavasti pitempi kuin perinteisen kvartsihiekan.
Suodatinlaitteet toimivat 230 V sähköllä. Suodatinlaitteisto tulee asentaa mahdollisimman lähelle uima-allasta, jotta vältytään putkiston aiheuttamilta tehonhäviöiltä. Suodatuksessa pumppu imee veden uima-altaan pinnasta pintakaivon kautta ja suodatettu vesi johdetaan puhdistuksen jälkeen takaisin altaan tulosuuttimille.  Suodattimeen kerääntynyt lika poistetaan huuhtelemalla suodatin kerran viikossa, jolloin altaasta poistuu huuhteluvettä veden laadusta riippuen 200 – 800 litraa. Tämä poistunut vesi korvataan aina huuhtelun jälkeen altaaseen uudella vedellä. Tästä syntyy vähitellen koko vesimassan vaihtuminen.
Lisävarusteena saatava Helmi-laitetila on kovamuovista valmistettu oma laatikko suodatinlaitetta varten. Laitetila voidaan upottaa jopa kokonaan maahan ja sijoittaa esimerkiksi terassin alle. Helmi-laitetilalla varustettu uima-allas voidaan toimittaa laitteisto esiasennettuna.
Mahdollisesti lisävarusteena hankittu vastavirtalaite vaatii oman tilansa, joka on yleensä kiinni kiinteästi uima-altaassa.

Kuva Helmi uima-allas -laitteistosta
Helmi uima-altaan laitetila on kovamuovista valmistettu oma laatikko suodatinlaitetta varten.

Käyttökustannukset

Uima-altaan käyttökustannukset riippuvat monesta muuttuvasta tekijästä. Uimaveden lämpötila, altaan koko, valittu lämmitystapa, altaan paikka, ilman lämpötila, mahdollinen kate tai peitto, asennuksen yhteydessä tehdyt eristystyöt ja sähkön hinta vaikuttavat kaikki kustannuksiin. On muuten hyvä muistaa, että altaan veden ei ole tarkoitus olla yhtä lämmintä kuin esimerkiksi porealtaan veden. Kalleimmat viikot ovat kevään ensimmäiset viikot ja syksyn viimeiset viikot, kun ilma on vielä viileää, kun taas keskikesän kustannukset ovat huomattavasti pienemmät.
Esimerkissämme asiakkaallamme on Helmi 630 -allas, joka on eristetty ohjeiden mukaisesti. Asiakas pitää uima-altaan veden noin 28 asteen lämpöisenä, ja allas on peitetty peitteellä, kun allasta ei käytetä. Asiakas käyttää allasta toukokuun alusta lokakuun loppuun eli 6 kuukautta. Allasta lämmitetään vesi-ilmalämpöpumpulla. Asiakkaan todelliset kustannukset kaudessa ovat olleet:

  • kemikaalit n. 120 €
  • lämmityskulut n. 400 €

Koska muuttuvia tekijöitä on paljon, emme voi kuitenkaan vastata kustannuksista. Esimerkki antaa kuitenkin suuntaviivat käyttökustannuksille. Varsinkin nykyisin sähkösopimuksia ja -hintoja on niin monenlaisia, että kustannuksetkin vaihtelevat suuresti.

Helmi-allas talvella

Helmi-altaat ovat suunniteltu Suomessa, ja niiden suunnittelussa on heti alusta lähtien otettu huomioon Suomen talven haastavat olosuhteet. Helmi-altaat valmistetaan myös täällä Suomessa, ja olemmekin hyvin ylpeitä ammattitaidostamme valmistaa kestäviä Suomen oloihin sopivia altaita. Vakiomallistomme uima-altaista ei poisteta talvella vettä kokonaan, vaan vettä poistetaan vain sen verran, että altaan putkisto saadaan täysin tyhjäksi. Uima-altaaseen saa siis jäädä reilu kerros vettä, joka jäätyy altaan pohjalle. Jää ei vahingoita talven aikana uima-allasta! Keväällä uima-allas puhdistetaan roskista ja altaaseen lisätään vettä, ja veden puhdistuksen jälkeen uima-allas on taas käyttökunnossa. Helppoa, vai mitä?
Kaikki allasmallimme on saatavilla myös itsekantavina, jolloin niitä ei tarvitse upottaa maahan, vaan ne voidaan asentaa vaikka kokonaan pinta-asennuksena. Nämä altaat tulee kuitenkin tyhjentää kokonaan vedestä talvisin.
Uima-altaan mukana tulevien yksityiskohtaisten hoito-ohjeiden avulla niin altaan laittaminen talviteloille kuin sen käyttöönotto taas keväällä on helppoa ja vaivatonta.
Allasta voi myös käyttää läpi vuoden. Yleisin tapa lienee se, että allasta käytetään ikiomana avantona ja pulahdusaltaana. Ota yhteyttä, niin kerromme miten!

Helmi-altaan hoitaminen

Helmi-lasikuitualtaat ovat erittäin korkealaatuisen ja laadukkaan pinnoitteensa ansiosta äärimmäisen helppohoitoisia. Mutta jotta uima-altaan hoitamisesta tulisi itse uimisen lisäksi koko perheen mukava harrastus, olemme koonneet tähän muutamia tärkeitä perusasioita uimaveden pitämiseksi kirkkaana, puhtaana ja miellyttävänä kaikille altaan käyttäjille.

Uimaveden tulee täyttää aina seuraavat vaatimukset:

  • uimavedessä ei saa olla haitallisia bakteereita
  • vedessä ei saa esiintyä levää
  • vesi ei saa olla myrkyllistä eikä se saa ärsyttää uimareita
  • vesi ei myöskään saa vaurioittaa itse allasta, laitteita taikka putkistoa

Muista, että hyvälaatuinen uimavesi ei ole sameaa eikä se haise.
Uima-altaan suodatinlaitteistolla vedestä saadaan poistettua niin uimareista tulevat mekaaniset epäpuhtaudet, kuten esimerkiksi hiukset kuin myös ympäristöstä tulevat epäpuhtaudet, kuten esimerkiksi siitepöly. Suodatinlaitteisto ei kuitenkaan pysty poistamaan kaikkia uima-altaaseen joutuvia epäpuhtauksia, vaan uima-altaan pohjalle kertyy jonkin verran likaa. Nämä epäpuhtaudet poistetaan imuroimalla altaan pohja joko Helmi-altaan toimituksen mukana toimittamallamme manuaalisella imurilla taikka lisävarusteena hankittavalla allasrobotilla. Vedestä poistetaan myös päivittäin veden pinnalla olevat roskat, kuten vaikka tuulen mukana kulkeutuneet lehdet ja neulaset. Tämä onnistuu helposti allastoimituksen mukana tulevalla pitkävartisella haavilla.
Pelkkä mekaanisten epäpuhtauksien poistaminen uimavedestä ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan myös kemiallista puhdistamista. Uimaveden desinfioinnilla saadaan vesi vapaaksi haitallisista bakteereista. Veden desinfioiminen kloorilla on hyvä, edullinen ja luotettavaksi todettu tapa pitää uimavesi puhtaana. Yksityisaltaissa klooripitoisuuden tulisi olla välillä 0,6 – 2,5 mg/l. Sopivan klooripitoisuuden seuraamiseen ei riitä pelkkä aistinvarainen havainnointi, vaan klooripitoisuutta tulee seurata siihen tarkoitetuilla mittauslaitteilla. Lämmin, aurinkoinen ilma ja runsas altaankäyttö vaativat suurempaa kloorin käyttöä. Nykyisin on kloorille kuitenkin myös vaihtoehtoja, joista kerromme mielellämme lisää.
Veden pH-arvo ilmoittaa vedessä olevan happamuuden/emäksisyyden. Uima-allasveden pH-arvon tulisi olla välillä 7.0 – 7.6, mieluiten välillä 7.1 – 7.4. Jos altaan vesi on liian emäksinen (yli 7.6), veteen liuennut kalkki voi saostua maitomaiseen muotoon, joka likaa ja tukkii suodattimen ja likaa altaan ja laitteiston. Liian hapan vesi (alle 7.0) aiheuttaa silmien ja limakalvojen ärsytystä, ja se vahingoittaa altaan metalliosia. Uima-altaan veden pH-arvoa säädetään pH+ ja pH- -kemikaaleilla. Ja tätäkin arvoa on tärkeä seurata aktiivisesti.

Yleisin levän esiintymisen syy uimavedessä on liian alhainen vapaan kloorin pitoisuus. Leväongelmalta vältytään, kun altaassa käytetään leväntuhoainetta ja huolehditaan oikeasta klooripitoisuudesta.
Helmi-altaan mukana toimitetaan aina altaanhoitajan ohjeet, jotka sisältävät normaalikäytön ohjeiden lisäksi mm. yksityiskohtaiset ohjeet altaan talvehtimiselle, jolloin altaan käyttöönotto talven jälkeen käy myös helposti. Toimitamme myös jokaiselle altaan ostajalle vakiotoimituksena altaan mukana aloituskemikaalit ja -tarvikkeet, joiden avulla uusi altaan omistaja pääsee helposti alkuun.

Peitteet ja katteet

Altaan peittämisestä ja kattamisesta päätettäessä kannattaa harkita tarkkaan oma tarve. Onko perheessä lapsia, joiden turvallisuus on otettava huomioon? Aiotaanko allasta lämmittää? Haluatko pidentää uimakautta keväällä ja syksyllä? Millaisella paikalla uima-allas on? Onko lähiympäristössä paljon roskaavia kasveja ja puita? Koko kokonaisuuden ulkonäkö?
Kauttamme saat apua näihin pohdintoihin sekä tilattua niin kelluvat peitteet, turvapeitteet kuin myös allaskatteet.

Lue lisää katteista täältä
Lue lisää peitteistä täältä

Hyödyllisiä videoita liittyen Helmi-altaisiin

Helmi V2-altaan laskeminen autosta
Helmi 830 toimitus
Helmi-altaan haaveilua
Allasrobotti puhdistamassa Helmi uima-allasta
Suodatinhiekan vaihto
Pumppu ja putket paikoilleen